Hallo bezoeker

Welkom op mijn frog-blog.

Pagina's

zondag 23 mei 2010

Bibliotheekcatalogi - Ding 21


Ik stam nog uit de tijd dat de bibliotheken zelf titelbeschrij- vingen maakten en tijdens mijn tijd in Velsen ook al tref-woorden toekenden. Kaartjes stencillen en invoegen in de bakken, die je hier nog net kunt zien.
Na de micromax deed eindelijk de computer zijn intrede. Tot nu heb ik nog steeds niet de ideale  catalogus gevonden. In Bicat moet je erg goed zijn in het bedenken van (gelede) trefwoorden, synoniemen, alternatieven, enz.
Bij ProBiblio nam ik deel aan het testen van de Aquabrowser. Nog steeds vind ik dat er teveel informatie in één keer te zien is, ook als je de "woordenwolk" uit zou zetten. Als ik senioren of brugklassers van het VMBO dit even uit moet leggen..........
Het voordeel is wel dat een catalogus waarin men tags kan toevoegen vage vragen en incomplete titels eerder op te lossen zijn, nu probeer ik dat via Google of Bol.com.
Bij de OBA heb ik me via de catalogus aangemeld voor "My discoveries" en weer een lijstje aangelegd. Maar welke site met welke lijst ga ik straks gebruiken?
                                           
ProBiblio heeft momenteel informatie over een ander type catalogus.
Als je inlogt bij ProBiblio en kijkt bij ICT vind je o.a. deze informatie:
Citaat:
29-04-2010 - Naast de vertrouwde publieksinterface is voor uw klanten nu ook cWise beschikbaar. Een interface die naast functies als zoeken, reserveren en verlengen veel Web 2.0 functionaliteit kent.
Zo kan de klant titels van social tags voorzien, een rating geven en een recensie schrijven. Daarnaast kunnen er onbeperkt lijsten aangemaakt worden, die de klant naar eigen wens kan indelen. Al deze informatie wordt gedeeld met andere gebruikers. Om volume te creëren werken cWise systemen van alle deelnemende bibliotheken in Nederland samen: een recensie van een lener uit Drenthe is gelijk ook zichtbaar in uw systeem.
Ik heb er even naar gekeken, zeker rustiger dan de Aquabrowser, maar weet niet of bepaalde systemen naast elkaar gebruikt kunnen worden. Als er een keuzemogelijkheid komt, zou ik een tevreden mens zijn.

5 opmerkingen:

 1. Uit jouw verhaal maak ik op dat jij ook al geen groot fan van de Aquabrowser bent. Leuk die verwijzing die je geeft naar Pro met cWise. Even de ontwikkeling in de gaten houden....
  My discoveries bij de OBA vond ik zelf leuk om te doen. Ik kwam alleen mijn tags daarna niet meer tegen. Misschien omdat ik ze via de 23 dingen-account had aangemaakt?
  PS. je gaat het eind van de cursus op tijd halen. Zeker weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond mydiscoveries ook een leuke toevoeging.. alleen idd het probleem blijft.. welk lijstje ga je nu gebruiken? Keuzes, keuzes, keuzes.. en dan wil jij nog een keuzemogelijkheid?? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik bedoel dat er naast cWise de aqauqbrowser als tweede mogelijkheid is, zodat iedereen zelf die keuze kan maken.Ik vermoed dat cWise een andere vorm en de opvolger van de huidige Bicat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha, wat een geweldige foto. Hoe kom jij daar nou aan? Daar heb ik zelf ook nog met hart en ziel aan meegewerkt. Een hoogtepunt uit mijn carrière. Dat ik die vermaledijde kaartenbakken mocht omkieperen. Wat waren die dingen een tijd- en energievreters.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig om een foto waar ik zelf op sta op frog blog tegen te komen, hoe kom jij nou aan die foto???

  groetjes,
  Carla

  BeantwoordenVerwijderen